Dažnai pirmą kartą atvykus į Auksinę girią gali pasirodyti, kad skaniausi vegetariniai valgiai tris kartus per dieną nusileidžia tiesiai iš pušų viršūnių. O iš tikrųjų mūsų virtuvėlėje kasdien sukasi puertorikietis Tico, kuris, savo ruošiamu maistu siekia ne tik patenkinti alkį, bet ir pamaitinti sielą. Prieš didžiąsias metų šventes jis dalijasi trimis vegetariniais Kalėdų receptais – gimusiais Pietų Amerikoje, tačiau puikiai tinkamais ir lietuviškam Kalėdų stalui.

 

Įprastai Ponche Meksike yra patiekiamas per Noche Buena – meksikietiškasias Kūčias – ir 9 dienas iki Kalėdų trunkančios šventės – posadas – metu. Visą šį laiką garuojantis punšo puodas yra laikomas karštas ir visad paruoštas svečiams.

// 12 porcijų //
Čiupkite šiuos ingredientus:
16 puodeliai vandens
3 dideli raudoni obuoliai
2 kriaušės
2 svarainiai
1 apelsinai
1 puodeliai rudojo cukraus
6 gvazdikėliai
4 cinamono lazdelės
2 š. džiovintos kinrožės

Gaminam!
Obuolius ir kriaušes supjaustykite gabalėliais, o svarainius ir apelsinus – griežinėliais. Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą.
Kai užvirs, sumažinkite karštį, uždenkite puodą ir virkite ant lėtos ugnies bent 30 minučių. Prieš pilstydami, pamaišykite ir įsitikinkite, kad cukrus visiškai ištirpo.
Pildami į puodelius pasirūpinkite, kad kiekvienam jų tektų po vaisių – tai svarbiausia dalis 🙂

 

Bunuelos – tai skaniausias Meksikos desertas! Apie šį, spurgas primenantį, desertą buvo kalbama dar XVI amžiuje. Kepintos, plokščios spurgos padengtos cinamonu bei cukrumi didžiausio populiarumo sulaukia šventiniu laikotarpiu – per Kalėdas ir Naujuosius metus. Šios spurgos dar vadinamos prestinomis ir yra paplitusios daugelyje Lotynų Amerikos šalių. Vis tik skonis ir aromatas išlieka nepakitę.

// 8 porcijos //
Čiumpam ingredientus!
Bunueloms:
2 puodeliai miltų
1 1/2 a.š. kepimo miltelių
1/2 a.š. druskos
3/4 puodelio šilto vandens
4 š. aliejaus (plius ±2 puodeliai aliejaus kepimui)

Cinamoniniams cukraus pabarstukams:
1/2 puodelio cukraus
1 š. cinamono miltelių

Metas gaminti!
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
Įpilkite šiltą vandenį ir 4 šaukštus aliejaus. Maišykite su šaukštu ar rankomis, kol gausite vientisą masę. Perkelkite tešlą ant švaraus paviršiaus ir minkykite kol ji taps vientisa ir tąsi. Iš tešlos suformuokite vieną rutulį, įdėkite į indą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 30 minučių.

Kol laukiate, pasiruoškite tolimesniems žingsniams:
Didelę lėkštę padenkite popieriniais rankšluosčiais
Gruzdintuvę ar puodą pripildykite 5 – 8 cm kepimui tinkamo aliejaus
Pagaminkite cinamoninius cukraus pabarstukus – nedideliame inde sumaišykite cukrų ir cinamoną.
Grįžtame prie tešlos: padalinkite tešlos masę į 8 dalis ir iš kiekvienos jų suformuokite kamuoliukus. Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą į ±20 cm skersmens apskritimus.
Šefo pastaba. Nedėkite iškočiotų tešlos lakštų vienų ant kitų, nes jie gali sulipti.

Užkaiskite aliejų. Kiekvieną tešlos apskritimą kepkite ±60 sekundžių vieną kartą apversdami, kol abi pusės taps švelniai rudo atspalvio. Perkelkite į jau paruoštą, popieriniais rankšluosčiais išklotą, lėkštę, kurioje susigers aliejaus perteklius. Negailėkite cinamoninio cukraus pabarstukų 🙂
Šefo rekomendacija. Bunuelas galite laikyti ir valgyti iki 3 dienų. Tiesiog sudėkite jas į lėkštę ir uždenkite popieriniu rankšluosčiu ar servetėle. Jei uždengsite oro nepraleidžiančia medžiaga, pavyzdžiui, plastikine plėvele ar stikliniu indu, jos gali prarasti savo traškumą. Tačiau jos vis tiek bus labai skanios 🙂

 

Empanados yra Lotynų Amerikos patiekalas kartais dar vadinami tiesiog pyragėliais su įdaru. Empanados gali būti įdarytos tiek sūriu ar aštriu įdaru, tiek saldžiu, priklausomai nuo to, kam pirmenybę teikia jūsų skonio receptoriai! Lietuviams šis patiekalas gali priminti nedidelius kibinus 🙂

// 16 porcijų //
Mums prireiks:
Įdarui:
1 š. sviesto
3/4 puodelio rudojo cukraus
1 puodelis natūralios moliūgų tyrės (norėdami pasigaminti patys – išvirkite 350 g. moliūgo (be odelės) ir sutrinkite šakute, kol masė virs tyre)
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 a.š. malto cinamono
1/8 a.š. maltų gvazdikėlių
1 apelsino (žievelės ir pusės apelsino sulčių)

Tešlai:
3 puodeliai miltų
1/2 puodelio cukraus
1 žiupsnelio druskos
250 g. šalto sviesto (sutarkuoto)
2 š. trintų linų sėmenų
8 š. šalto vandens
4 š. turbinado cukrus (galima pakeisti ruduoju cukrumi)

Pradedam gaminti 🙂
Įdaras:
Ištirpinkite sviestą mažame arba vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies. Suberkite rudąjį cukrų. Virkite 3 minutes, nuolat maišydami.
Sudėkite moliūgų tyrę, vanilės ekstraktą, cinamoną, gvazdikėlius, apelsino žievelę ir sultis. Viską sumaišykite tarpusavyje ir virkite dar 3 minutes, vis pamaišydami. Įdėkite puodą į šaldytuvą ir leiskite visiškai atvėsti.
Kol įdaras vėsta, paruoškite tešlą.

Tešla:
Trintuvėje (blenderyje :)) sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Tuomet įdėkite sviestą, linų sėmenis ir supilkite vandenį. Maišykite viską iki vientisos masės.
Perkelkite tešlą ant miltuoto paviršiaus ir suformuokite rutulį. Padalinkite jį į 16 dalių ir iš kiekvienos jų suformuokite po mažesnį kamuoliuką.
Iškočiokite tešlos rutuliukus į ±15 cm skersmens apskritimus. Dėkite tešlos lakštus ant kepimo popieriumi padengtos skardos.
Šefo patarimas. Kad sutaupytumėte vietos ir galėtumėte naudoti vieną kepimo skardą, dėkite tešlos lakštus sluoksniais vieną ant kito, atskirdami kepimo popieriumi, tam, kad jie nesuliptų. Kai visa tešla bus iškočiota ir paruošta kepti, uždenkite kepimo skardą plastikine plėvele ir įdėję į šaldytuvą, leiskite atvėsti maždaug 15 minučių.*
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Ištraukę tešlą iš šaldytuvo, ant kiekvieno tešlos disko uždėkite kupiną šaukštą įdaro. Perlenkite tešlos diskelį per pusę ir kruopščiai užspauskite kraštus – tam galite naudoti ir šakutę. Empanados supakuotos ir paruoštos kepimui!
Sudėliokite pyragėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Jų viršų padenkite ištirpintu sviestu ir pabarstykite turbinado arba ruduoju cukrumi. Kepkite 25-30 minutes, kol pyragėliai švelniai paruduos.
Šefo rekomendacijos. *Pasiruoškite iš anksto: paruoštas įdaras gali būti laikomas šaldytuve iki savaitės orui nepralaidžiame inde. Paruošti tešlos diskeliai gali būti laikomi šaldytuve per naktį arba šaldymo kameroje iki mėnesio.

Skanių ir prasmingų švenčių!

shares