Artėjant pavasariui, vis dažniau pasirodant saulei, pats laikas keliauti, pasidžiaugti grynu oru bei bundančia gamta. Ar pastebėjote, kad gamtoje ir apetitas visai kitoks? Gerai pasivaikščiojus, visada norisi gardžiai pavalgyti. Tam puikiai tinka iškyla sodyboje, miške, prie ežero ar upės. Norite nustebinti savo artimuosius ir draugus neįprastais skoniais? Traukite iš garažo dūlėjantį grilį ir ruoškitės gurmaniškai vegetariškai puotai!

 

Šiame blogo įraše Masters of Calm pavasario savaitgalio šefas Dovydas atskleis net TRIS įspūdingus receptus jūsų grilio fiestai, kurie pripildys lėkštę pavasariškų spalvų gama.
Viskas, ko jums prireiks grilio fiestai: ugnis, kurios kaitroje galėsite kepti visas gėrybes, grilis, grotelės, receptuose nurodyti produktai, gera nuotaika ir draugai.

Visus nekantraujančius išmokti gaminimo subtilybių su Dovydu GYVAI – kviečiame į maisto gaminimo dirbtuves jau KOVO 17 d. Vilniuje, Masters of Calm ofise. Vietų tik 8, tad norintys paskubėkit:)

Pavasariška grilio fiesta susideda iš:

  1. Teriyaki padaže marinuotų daržovių bei tofu sūrio iešmelių keptų ant grilio;
  2. Švediška (Hasselbacko) bulvė, kepta žarijose su naminiu žolelių sviestu ant viršaus;
  3. Camembert sūris paskanintas rozmarinu, medumi bei migdolais, keptas ugnies kaitroje.

 

Tįsta seilė beskaitant? Skaitykite įdėmiai, nes tuoj atskleisime visas paslaptis tiesiai iš šefo Dovydo receptų skrynios!

 

 

Švediška (Hasselbacko) bulvė

Porcijų skaičius: 6

Gaminimo laikas: apie 1 – 1,5h

Bulvės kepimo ingredientai:

  • 12 didesnių bulvių (po 2 vnt. vienam žmogui)
  • garstyčių sėklos
  • alyvuogių aliejus
  • lauro lapai
  • grūsti pipirai

Naminio sveisto ingredientai:

  • šviežių petražolių fasuotas pakelis (visų nebūtina sunaudoti)
  • šviežių krapų fasuotas pakelis (visų nebūtina sunaudoti)
  • pakelis sviesto (82% iš natūralios grietinėlės)
  • druska
  • grūsti pipirai
  • citrinos sultys

Švediškų (Hasselbackų) bulvių paruošimas:

Supjaustykite bulves 2 – 3 mm išilgais įpjovimais (tarsi armonikėlę). Įtrinkite druska, pipirais, apibarstykite garstyčių sėklomis ir į vieną bulvę įdėkite bent 2-3 lauro lapelius. Viską patepkite alyvuogių aliejumi, taip, kad aliejus ir prieskoniai patektų į bulvėje įpjautus tarpelius. Bulvę įvyniokite į foliją ir meskite į žarijas lauže. Kepkite 30-60 min, tikrinkite šakute įdurdami ir patikrindami bulvės minkštumą. Kepimo greitis priklauso nuo žarijų kaitros ir bulvės dydžio, todėl patariame nuolatos stebėti ir tikrinti, kad nesudintumėte.

Patarimas: ant kepamų bulvių kaitros galite kepti kitus pasiruoštus gaminius. Taip tą pačią kaitros energiją panaudossite keliems tikslams.

Naminio sviesto su žolelėmis paruošimas:

Smulkiai sukapokite petražolę bei krapus. Atšildykite kambario temperatūroje pakelį sveisto taip, kad jis taptų kreminės konsistencijos. Atskirame indelyje į sveistą įmaišykite gerą žiupsnį druskos, pipirų ir įspauskite maždaug 10ml citrinos sulčių. Visa tai sumaišykite kartu su žolelėmis.

Iškepus bulvei, praskleiskite folijos viršų taip, kad matytųsi bulvėje esantys įpjovimai. Dosniai ant viršaus užtepkite naminio žolelių sviesto ir pasigardžiuodami valgykite kartu su daržovių iešmeliais!

 

Marinuoti Teriyaki iešmeliai su daržovėmis, vaisiais ir tofu

 

 

Porcijų skaičius: 6

Gaminimo laikas: Iki 3h, kartu su laužo įkūrimu ir žarijų įsikūrenimu bei visa iešmelių gamyba.

Iešmelių ingredientai:

  • 4 kukurūzų burbuolės
  • 4 pomidorai
  • 2 cukinijos
  • 4 persimonai
  • 4 paprikos
  • 4 pakeliai neutralaus skonio tofu
  • “Teriyaki” padažo buteliukas, (apie 300ml)
  • “Sriracha” padažas (jei norisi aštrumo)
  • Šviežias rozmarinas (fasuotame pakelyje)
  • Citrina
  • Alyvuogių aliejus
  • Sojos padažas

Patarimas: Daržovių kiekį apskaičiuokite pagal valgančių draugų skaičių ir kokio kiekio iešmelių porcijų jie norės. Patariame suplanuoti keliais iešmeliais daugiau, nes paragavus – labai sunku sustoti.

Iešmelių paruošimas:

Supjaustykite daržoves ir vaisius maždaug vienodo pločio riekelėmis (panašiai kaip nuotraukoje). Nieko tokio jei vieni iš jų gausis šiek tiek plonesni, kiti šiek tiek storesni. Gamindami leiskite sau pasinerti į procesą su kūrybišku polėkiu.

Į dubenį su sudėtomis daržovėmis bei vaisiais įpilkite Teriyaki padažo (apie 300 ml), galite pridėti 35 ml sriracha padažo, jei norite aštriau. Įpilkite sojos padažo 50ml, alyvuogių aliejaus 150ml, pora šakelių rozmarino, atskiriant spygliukus nuo kotelio. Įspauskite pusę citrinos sulčių. Gerai išmaišykite supjaustytas daržoves ir vaisius šiame marinate ir palaikykite šaldytuve pusvalandį.

Marinuotas daržoves ir vaisius sumaukite ant iešmelių ir kepkite. Ilgai nelaukite, nes tam tikros daržovės gali prarasti formą.
Kad išlaikytumėte iešmelio formą patartina iešmelio pagrindu pasirinkti kukurūzo burbuolės riekelę. Ant iešmelio verkite daržoves bei vaisius skirtingomis riekelėmis t.y. miksuokite. Taip išgausite nuostabią pavasarišką spalvų gamą ir taip pat skonių įvairovę.

Kepkite 8 – 15 minučių ant grotelių arba išilgai ant grilio kol lengvai apskrus, o vidus pasidarys šie tiek minkštas.
Negaiškite laiko ir valgykite greitai, nes šie iešmeliai ne tik yra be galo skanūs, tačiau greit atvėsta gryname ore!

Patarimai:

Numeris vienas: paskaičiuoti kiek reikės daržovių bei tofu – paprasta. Pasidarykite vieną “demo” iešmelį ir pamatysite kiek ir ko reikės ant jo suverti. Pvz. 2 cukinijos riekelės, 2 pomidoro griežinėliai, 2 kukurūzų burbuolės, 2 tofu kepsneliai, 2 paprikos griežinėliai, 2 persimono skiltelės. Numačius planą bus lengva parduotuvėje nusipirkti visko tik tiek, kiek reikia. Gali likti nebent prieskonių ir padažų. Bet juk tai galėsite panaudoti ir kitą kartą!

Numeris du: kadangi iešmeliai ir bulvės yra tarsi yin ir yang, vienas be kito negali, patariame bulves įmesti į laužą vos tik jame atsiranda didesnė krūvelė žarijų. Bulvėms baigiant kepti pradėkite kepti iešmelius, taip viskas iškeps vienu metu.

 

Camemberet sūris su duonos lazdelėmis (Užkandis)

 

Porcijų skaičius: 6

Gaminimo laikas: apie 30 min.

Ingredientai:

  • 2-3 Camemberet sūriai
  • migdolai
  • medus
  • rozmarinai
  • pasirinkti užkandžiai (grissini lazdelės, morkos, salierai, kukurūzų traškučiai ar kita)

 

Camemberet sūrio paruošimas:

Kepant bulvėms, galima pasigaminti labai greitą ir paprastą užkandį, kuris labai tinka šalia duoniukų, kukurūzų traškučių ar grissini lazdelių.
Kiekvieną Camemberet sūrį įdėkite atskirai į foliją taip, tarsi jis gulėtų lėkštelėje. Viršutinę sūrio dalį nupjaukite, o į sūrio vidų įgrūskite rozmarino šakelę. Ant viršaus užlašinkite medaus bei smulkintų, kepintų migdolų. Su folija uždėkite ant laužo, kol sūris išsilydys ir galėsite įmerkti duonelę ar kitus pasiruoštus užkandžius (morkas, agurkus ar kt.) Viską, ką vaizduotė ir sąžinė leidžia.

Ką svarbu žinoti?
Visi šie receptai neturi griežtų nurodymų ar reikalavimų, ypač kalbant apie prieskonių vartojimą. Dėkite jų tiek, kad būtų skanu valgyti jums ir jūsų draugams. Svarbiausia gaminimo metu būkite atidūs ir gaminkite su meile, taip išvengsite per saldaus ar per sūraus maisto. Ypatingai būkite dėmesingi kepdami ant ugnies, nes net akimirkai nusisukus ar užsisvajojus galite sudeginti maistą. Atsargiai elkitės su ugnimi ir saugokite gamtą!

 

Norite sužinoti daugiau receptų, o gal ir paragauti jau paruoštų? Draugai pakviesti, grilis ištrauktas, bereiks tik pasiraitoti rankoves ir mėgautis. Masters of Calm pavasario savaitgalis balandžio 5-7 dienomis!

Skanios pavasario šventės! Smagaus laiko kartu! Spalvoto gyvenimo ir daug gardžių skonių savo lėkštėje!